Wat moet er in een cv staan?

Wat moet er in een cv staan

In de praktijk zien we nog steeds regelmatig dat werkzoekenden problemen hebben met het in elkaar zetten van een cv. Het begint vaak met de vraag: wat moet er eigenlijk allemaal in een cv staan? Wij zetten voor jou een aantal belangrijke vermeldingen die jij in jouw cv moet hebben staan.

Persoonlijke/zakelijke gegevens

Je begint een cv altijd met jouw persoonlijke en zakelijke gegevens. Volg hieronder het rijtje:

 • volledige naam
 • woonadres
 • geboorteplaats
 • mobiele telefoonnummer
 • e-mailadres
 • type rijbewijs

Een profiel met 5 / 6 kwaliteiten volstaat al in vele gevallen. Maak geen waslijst aan kwaliteiten, maar denk goed na welke echt bij jou passen. 

Werkervaring en opleiding

Jouw cv is ook jouw visitekaartje. Een werkgever wil graag weten wat jij allemaal hiervoor hebt gedaan. Werkervaring is dan uiteraard een belangrijke factor. Als jij solliciteert voor bijvoorbeeld een hoveniersfunctie, dan vergroot jij je kansen als jij eerder als hovenier (of in het groen) hebt gewerkt. Daarnaast is werkervaring van een jaar of enkele jaren in vele vacatures een vereiste, of een pré.

Dit geldt eigenlijk hetzelfde voor opleiding. Dit gaat niet altijd over het wel of niet hebben van een bepaalde diploma, maar vaak ook over het hebben van een gewenste opleidingsniveau. Je ziet bijvoorbeeld het volgende in een vacature staan: “minimaal Mbo/Hbo-niveau”, of iets dergelijks. Feit is wel, een specifieke opleiding helpt je al aardig op weg om een serieuze kandidaat te worden voor een nieuwe baan.

Durf vooral ook aan een recruiter te vragen wat diegene van jouw cv vond. Zij kunnen je altijd waardevolle informatie geven.

Vaardigheden en competenties

Nadat je hebt aangeven wat je qua opleiding en werkervaring er al op hebt zitten, is het voor een werkgever ook belangrijk dat je iets over jou als persoon vertelt. Zijn er bepaalde eigenschappen die jij bezit die bruikbaar zijn voor de vacature waarop jij solliciteert? Enkele voorbeelden:

 • Solliciteer jij op een bouwvacature? Dan is het handig als jij echt van aanpakken weet, fysiek fit bent en het niet erg vindt op lange dagen te draaien.
 • Solliciteer jij op een administratieve functie? Dan is het handig als jij sterke computervaardigheden bezit, je goed kunt organiseren en vooruit kunt plannen.
 • Solliciteer jij op een hoveniersfunctie? Dan is het handig als je graag buiten werkt, netjes kunt werken en dat je affiniteit hebt met groen en planten.

Kortom, dit zijn persoonlijke kenmerken (competenties) die goed van pas kunnen komen bij jouw volgende baan. Vermeld ze daarom netjes in jouw cv.

Je eigen voorkeuren

Ook niet onbelangrijk: wat vind jij eigenlijk leuk om te doen? Waar haal jij voldoening uit en wat zijn jouw voorkeuren qua werkplek? Vermeld in jouw cv wat jou als persoon gelukkig maakt. Hoe beter de match tussen jouw voorkeuren en die van de werkgever, hoe groter de kans dat je uitgenodigd wordt voor een gesprek. 

Nevenactiviteiten

Maar je cv hoeft nog niet helemaal klaar te zijn met alleen het bovenstaande. Relevante nevenactiviteiten kunnen ook waardevol zijn. Dit zijn activiteiten die je naast een opleiding of baan doet, of hebt gedaan. Denk bijvoorbeeld aan het volgende:

 • je bent bestuurslid geweest van een studentenvereniging;
 • je hebt vrijwilligerswerk gedaan of doet het nog steeds;
 • je coacht een sportteam;
 • je bent tutor geweest van een leerling.

Dergelijke nevenactiviteiten kunnen veel over jou als persoon vertellen. De vaardigheden die voor deze activiteiten nodig zijn, zijn namelijk ook belangrijk voor jouw nieuwe baan. Vermeld ze dus altijd prominent in je cv!

Als jij deze cv tips in acht neemt, dan weten wij zeker dat je een sterkere indruk achterlaat bij recruiters. Heb je alsnog vragen of loop je tegen bepaalde zaken aan? Je kunt je vragen gerust stellen aan de recruiters van Werkreturn. Bel ons op 085 489 58 79 of mail ons naar info@werkreturn.nl met jouw vraag!

Ben jij op zoek naar een nieuwe baan?

Bekijk direct onze vacaturebank via onderstaande knop

Lees ook:

Deel dit artikel:

Facebook
Twitter
LinkedIn