Je voorbereiden op een sollicitatiegesprek

Je voorbereiden op een sollicitatiegesprek

Een goede voorbereiding is al het halve werk. Dat geldt ook voor het houden van een sollicitatiegesprek. Onze recruiters hebben niet alleen zelf veel ervaring met sollicitatiegesprekken, maar assisteren ook vaak kandidaten tijdens hun gesprek. Wat zijn goede manieren om jezelf voor te bereiden?

Lees je goed in over het bedrijf

Een veelgestelde vraag die je tijdens een sollicitatiegesprek kunt verwachten is: “Wat weet je al over onze organisatie?”  Je slaat dan geen goed figuur als je helemaal niets weet. Ga voordat je op gesprek komt dan ook eerst even op onderzoek uit. Bekijk bijvoorbeeld hun website, lees je in over relevante persberichten en neem eens een kijkje op hun social media. Misschien kun je een paar leuke aanknopingspunten ontdekken die tijdens het sollicitatiegesprek ter sprake kunnen komen. 

Hier komt bij dat het verstandig is om in ieder geval de namen te kennen van de mensen waarmee je het gesprek hebt. Dit laat zien dat je oprecht in die mensen (en dus het bedrijf) geïnteresseerd bent.

"Ken de namen van de mensen waarmee je het sollicitatiegesprek hebt"
Gülcan Biberoglu
Recruiter Werkreturn

Denk na over je presentatie

We verwachten echt niet van je dat strak in pak gekleed komt als je solliciteert op een hoveniersfunctie, of een sloopfunctie. Maar kom wel een beetje representatief naar het gesprek. Wees netjes en plan ook je reis naar de locatie goed in. Te laat komen is echt “not done” en kan ervoor zorgen dat jouw eerste indruk er eentje wordt om snel te vergeten.

Bereid slimme vragen voor

Het bedrijf waarvoor je solliciteert is erg benieuwd naar jou en stelt vele vragen. Maar andersom is ook belangrijk: stel ook vragen aan hun. Het zorgt ervoor dat jij geïnteresseerd en proactief overkomt op diegene met wie jij het sollicitatiegesprek hebt. Je kunt vele soorten vragen stellen. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Hoe ziet een typische werkdag er ongeveer uit?
  • Wat zijn de grootste uitdagingen die ik bij deze functie zal tegenkomen?
  • Hoe zou u de cultuur omschrijven die bij deze organisatie past?
  • Zijn er ontwikkelingsmogelijkheden binnen de organisatie?
  • Et cetera.

Sollicitatiegesprek? Oefenen baart kunst!

Of je het nu ongemakkelijk vindt of niet, maar oefen het gesprek eens een keer voor de spiegel of met iemand. Het gaat je zeker helpen om jouw verhaal en presentatie te verbeteren. Op YouTube kun je ook veel video’s vinden die jou helpen voor te bereiden op een sollicitatiegesprek. 

Onze recruiters helpen jou niet alleen maar aan een baan, maar kunnen jou ook goede tips geven om je op een sollicitatie voor te bereiden in de toekomst.

Ben jij op zoek naar een nieuwe baan?

Bekijk direct onze vacaturebank via onderstaande knop

Lees ook:

Deel dit artikel:

Facebook
Twitter
LinkedIn