Een motivatiebrief schrijven

Een-motivatiebrief-schrijven

Een motivatiebrief schrijven kan lastig zijn. Het is echter voor vele sollicitaties een plus, dan wel een vereiste om mee te sturen. Ook al wordt er niet om gevraagd, een motivatiebrief kan helpen om meer over jou en jouw aspiraties te vertellen. Waar moet je op letten bij het schrijven van een motivatiebrief? Onze recruiters geven 5 bruikbare tips om in het achterhoofd te houden.

1. Wees kort maar krachtig

“Niet te lang!”  roept recruiter Annemiek direct als aan haar gevraagd wordt waar je op moet letten als je een motivatiebrief schrijft. Het is niet de bedoeling om een heel A4 vol te schrijven. Wees liever overzichtelijker en gebruik korte alinea’s. Begin bijvoorbeeld hoe je het bedrijf kent en start daarna met het vertellen over jouw specifieke capaciteiten. Vergeet ook niet te vermelden waarom jou capaciteiten volgens jou zo goed aansluiten op de baan!

2. Nodig jezelf uit op gesprek

Middels een motivatiebrief verkoop je als het ware jezelf. Jij wilt die baan, dus zet jezelf dan ook in de schijnwerpers. Naast het benoemen van jouw skills, vermeld je ook wat anderen zo positief aan jou vinden. Vermeld wat over jezelf, waarom je op de functie solliciteert en waarom die bij je past. En eindig je brief altijd dat je ernaar uitkijkt om op gesprek te komen. Je nodigt jezelf op deze manier uit voor het sollicitatiegesprek! Je laat zien dat je niet bang bent en graag initiatief durft te nemen. 

3. Vermeld wat over jezelf

Een motivatiebrief is een aanvulling op je cv. Dat betekent dat deze brief een meer persoonlijke tint moet krijgen. Vermeld wat over jezelf, waarom je op de functie solliciteert en waarom die bij je past. Voorbeelden van zaken die je in een motivatiebrief kunt zetten zijn:

  • Waarom je graag bij dit bedrijf wilt gaan werken;
  • Welke (karakter)eigenschappen van jou goed passen bij de baan;
  • Persoonlijke hobbies of nevenactiviteiten die (mogelijk) aansluiten bij de baan;
  • Wat anderen zeggen over jou als persoon (sociaal, hardwerkend, leergierig etc.).
"Vertel wat over jezelf, waarom je op de functie solliciteert en waarom die bij je past"
Gülcan Biberoglu
Recruiter Werkreturn

4. Beschrijf je doel

Je wilt die baan, dat is duidelijk. Maar probeer ook eens over een lange termijndoel na te denken. Waar zie je jezelf over vijf jaar bijvoorbeeld? En wat zou voor jou de ultieme baan zijn? Heb jij ambities die je naast deze baan zou willen waarmaken? Door duidelijk te zijn over jouw doel, weet het bedrijf wat ze aan jou hebben.

5. Richt je brief op de functie eisen

Jij hebt iets toe te voegen aan het bedrijf waarvoor je solliciteert. In de functie-eisen van de vacature staat wat het bedrijf nodig heeft van jou. Geef daarom kort en bondig antwoord hierop. Zoeken ze iemand die het niet erg vindt om veel buiten te werken? Vermeld dit in je motivatiebrief. Vertelt een functie-eis dat je bereid moet zijn om een certificaat te halen? Zet in je brief dat je graag doorleert en jezelf wilt ontwikkelen. Probeer dus alvast een voorproefje te geven van alle zaken die jij toevoegt aan het bedrijf.

Wil jij leren een goede motivatiebrief te schrijven? Onze recruiters kunnen jou helpen. Geef bij ons aan dat je werk zoekt, en wij kunnen jou goede tips geven. 

Ben jij op zoek naar een nieuwe baan?

Bekijk direct onze vacaturebank via onderstaande knop

Lees ook:

Deel dit artikel:

Facebook
Twitter
LinkedIn