5 Veelvoorkomende vragen tijdens een sollicitatiegesprek

5-Veelvoorkomende-vragen-tijdens-een-sollicitatiegesprek

Als je aan het solliciteren bent hoor je vaak terugkerende vragen die recruiters en hun klanten belangrijk vinden. Je kunt jezelf op dergelijke vragen goed voorbereiden. Maar dan moet je wel weten welke vragen regelmatig gesteld worden tijdens een sollicitatiegesprek.

1. Waarom wil je bij ons komen werken?

Een bedrijf is geïnteresseerd in jou en jouw redenen om bij hun te solliciteren. Een antwoord als: “het is lekker dichtbij” kan weliswaar één van de redenen voor jou zijn om ergens te solliciteren. Maar dat is natuurlijk geen sterke reden die helpen bij de besluitvorming om jou te kiezen. Jouw toekomstige werkgever wilt weten waarom je voor dat specifiek bedrijf wil werken. Zie jij bijvoorbeeld veel ontwikkelingsmogelijkheden? Heb je affiniteit met wat ze doen of maken? Bereid je kortom goed voor op deze vraag.

2. Waarom denk je dat jij bij ons past?

Uiteindelijk gaat het om de match. Als jij en het bedrijf niet goed genoeg matchen, dan gaan ze niet met jou in zee. Je kunt alsnog goed gekwalificeerd zijn, de juiste papieren hebben of een aantal jaarwerkervaring. Als jij als persoon niet past in filosofie van het bedrijf, dan wordt het moeilijk. Deze vraag kun je dan ook altijd verwachten. 

"Als jij niet past in de filosofie van het bedrijf, dan wordt het moeilijk"
Gülcan Biberoglu
Recruiter Werkreturn

3. Wie ben jij in het kort?

Een wervende organisatie is ook geïnteresseerd in jou als persoon. Vaak begint een sollicitatiegesprek met een introductie van wie jij bent en wie de mensen tegenover jou zijn. Het is dan ook aan te raden dat je altijd een korte introductie over jezelf voorbereid hebt. Deze introductie kun je bij wijze van spreken ook voor toekomstige sollicitaties gebruiken. Wat zet je er in?

  • Wat persoonlijke informatie
  • Wat jij echt leuk vindt om te doen / waar jij energie van krijgt
  • Kenmerken over jou (wat zeggen anderen over jou?)

4. Hoe ken je ons?

Ook een interessante vraag. Organisaties gebruiken een sollicitatiegesprek ook om erachter te komen hoe sollicitanten hun organisatie kennen. Heb je een advertentie van hun gezien? Is de organisatie lokaal zichtbaar? Misschien recentelijk in het nieuws verschenen? Daarnaast wilt het bedrijf vaak weten hoe jij hun vacature bent tegengekomen. Dat geeft hun ook interessante inzichten.

5. Wat is je droombaan?

Daar gaan we weer. Soms een moeilijke vraag want niet iedereen weet het antwoord hierop. Een andere formulering van deze vraag is: “Waar zie jij jezelf in x jaar?” Dit kun je natuurlijk niet gemakkelijk weten, maar het is meer een vraag dat doelt op jouw ambities.

Je hoeft niet een precies antwoord te geven op deze vraag. Maar vertel wel waar je naartoe zou willen groeien. Het kan ook een doel zijn wat vrijwel niet te behalen valt. Het gaat er voornamelijk om dat je graag deze functie wilt en dat je bereid bent om jezelf door te ontwikkelen. Want dat zijn zaken die jouw werkgever ook erg belangrijk vindt.

Meer veelvoorkomende vragen tijdens een sollicitatiegesprek weten? Stel je vraag aan onze recruiters! Neem contact op met Werkreturn en stuur direct je cv mee!

Ben jij op zoek naar een nieuwe baan?

Bekijk direct onze vacaturebank via onderstaande knop

Lees ook:

Deel dit artikel:

Facebook
Twitter
LinkedIn